יקב בנימינה
בלב המושבה הציורית בנימינה, אל מול כתף הכרמל, במקום בו פרחו פעם גני היסמין, שוכנים מבנים הסטורים בני 100 שנה בקירוב , הלא הם – יקב בנימינה.
יקב בנימינה נוסד בשנת 1952 ומקיים מאז מסורת רבת שנים של איכות, חדשנות ומגוון.
במקום שבו שכן המפעל של הברון רוטשילד להפקת תמציות בשמים מפרחי היסמין, במבנה אשר שימש לאחר סגירת המפעל את אנשי ההגנה לפעילויותיהם הסודיות, שוכן מרכז המבקרים המחודש של יקב בנימינה מוקף היסטוריה מרגשת של מפעל של התיישבות.
סיפורו של יקב בנימיה הוא סיפור על אומנות הבושם והיין.
הברון רוטשילד שאף שהמשק החקלאי במושבות יהיה מגוון וזאת על מנת להבטיח את פרנסתו וכלכלתו של הישוב בארץ.
בשנת 1922 נעשה ניסיון ראשון לפיתוח ענף החקלאות לתעשייה, בעת שהכימאי ז. חפץ התקין מעבדה לניסיונות במוצרי בושם מפרחים ובגן של פיק"א בבנימינה החלו לגדל יסמין.
ב – 1925 החליטה פיק"א להקים בבנימינה תעשיית בשמים. לשם כך הובאו לארץ למעלה מרבע מיליון שתילי פרחים מרביתם של יסמין, מדרום צרפת. בשנה זו נבנה בית החרושת ליסמין – מבנה בעל 2 קומות המשמש כיום כמרכז המבקרים של יקב בנימינה.
ההצלחה היתה גדולה והנדיב קיבל על עצמו לשווק את תרכיזי הבושם. התוצרת יוצאה לצרפת בבקבוקים גדולים, שם שימשה להכנת בשמים. בכדי לספק ידיים עובדות לקטיף היסמין, הקים הברון את שכונת יעקב (שנקראה על שם אביו) בסמוך לבית החרושת ליסמין. השכונה כללה 25 בתים, אשר נבנו עבור משפחות עולים מרובות ילדים מגרוזיה.
המפעל התקיים עד שנת 1934 ונסגר בעקבות משבר כלכלי עולמי, שהביא לירידה בצריכת הבשמים וכן בשל המצאת תחליפים סינתטיים. המפעל ננטש והמבנה והסליק שמתחתיו שימשו לפרקים, עד קום המדינה, כמקום מחבוא לחברי ה"הגנה".
בשנת 1952 נחכר השטח על ידי יוסף זלצר, יינן ניצול שואה, שמשפחתו עסקה בייצור יין ומשקאות חריפים עוד בהונגריה. היקב נקרא "אליעז" על שם בנו שנפל בקרבות פלוג'ה במלחמת השחרור. בשנת 2008 נרכש היקב על ידי קבוצת משקיעים פרטיים. כיום כרמי היקב פרושים לאורך המדינה: מרמת הגולן, דרך הכרמים המשובחים בגליל העליון והתחתון, הרי גלבוע, אזור בנימינה, אזור הרי ירושלים וכרמי יוסף, אזור לכיש ועד לרמת הנגב.
צילום: ג'וי כהן